Problem with Layers

Hi,


I'm having a problem with partial layer visability, When the map is fully extended the layer is only partially visable, zoomed in everything looks fine, but when saved as Jpeg the layers are partially missing.


Any thoughts?


Comments

  • LoopysueLoopysue 🖼️ 26 images Cartographer ProFantasy

    You seem to have a case of what we call Transparency Acne.

    The way the rendering engine works, if the pixel at a certain point in the current sheet is identical in colour with the one below it, that pixel is considered to be non-existent, or transparent. That being the case it is ignored and treated as a tiny hole in the current sheet, and the effects are calculated accordingly - bevelling around the edge of the tiny hole, or fading around it as dictated by the sheet effects. This causes little dimples and triangles in EFIs and Bevels respectively, and these can look different at different zoom levels when different resolutions of the textures are in use. TA isn't uncommon, but it is more likely to happen when the same or very similar textures are being used on top of one another.

    The easiest way to get rid of it is to use a backing sheet beneath each affected sheet, between the two similar sheets. Add a new sheet, copy the upper polygons onto it, hide everything but the new sheet , and use change properties to turn the polygons solid and a colour that you are pretty certain won't appear in either sheet above or below it. 227 is a good one - a dark purple.

    If you have an Edge Fade Inner sheet effect on the upper sheet you will have to copy it to the backing sheet, and you may need to increase the width of it a little to prevent the purple from showing.

    JimPDaishoChikara
  • ;) thanks, Thats a great help.

  • LoopysueLoopysue 🖼️ 26 images Cartographer ProFantasy
Sign In or Register to comment.